itulau_fanua

Tala Fou

Le Tala'aga o Pulse Oximetry

A o sosolo lautele le coronavirus fou i le lalolagi, ua oʻo atu le gauai o tagata i le soifua maloloina i se tulaga e leʻi tupu muamua.Aemaise lava, o le ono lamatia o le coronavirus fou i mama ma isi totoga manava e taua tele ai le mataʻituina o le soifua maloloina i aso uma.Fa'asaga i lea tulaga, ua fa'atuputeleina le tu'ufa'atasia o mea faigaluega o le pulse oximeter i olaga o tagata i aso uma ma ua avea ma meafaigaluega taua mo le mata'ituina o le soifua maloloina o aiga.

Oximeter kilipa tamatamailima

O lea la, e te iloa o ai le tagata na faia le oximeter pulupulu fa'aonaponei?
E pei o le tele o fa'asaienisi, o le pulse oximeter fa'aonaponei e le'o se fa'avae a se tagata poto to'atasi.Amata mai se manatu muamua, tiga, telegese ma le le aoga i le ogatotonu o le 1800s, ma e silia ma le seneturi, o le tele o saienitisi ma inisinia faafomaʻi o loʻo faʻaauau pea ona faia ni suiga faʻatekonolosi i le fuaina o le maualuga o le okesene toto, taumafai e Tuuina atu se saoasaoa, feaveaʻi ma leai. - auala fa'ato'a fa'atosina o le oximetry.
1840 Na maua le Hemoglobin, lea e ave ai mole okesene i le toto
I le ogatotonu i le taufaaiuiuga o le 1800, na amata ai ona malamalama saienitisi i le auala e mitiia ai e le tino o le okesene ma tufatufa atu i le tino atoa.
I le 1840, na maua ai e Friedrich Ludwig Hunefeld, o se sui o le Siamani Biochemical Society, le fausaga tioata e ave ai le okesene i totonu o le toto, ma luluina ai fatu o le pulse oximetry faaonaponei.
I le 1864 na tuuina atu ai e Felix Hoppe-Seyler nei fausaga tioata faamaneta o latou lava igoa, hemoglobin.O suʻesuʻega a Hope-Thaylor e uiga i le hemoglobin na taʻitaʻia ai le tagata Irish-British mathematician ma le fomaʻi o George Gabriel Stokes e suʻesuʻe "le faʻaitiitia o lanu ma le faʻamaʻiina o polotini i totonu o le toto."
hemoglobin
I le 1864, na maua ai e Siaosi Gabriel Stokes ma Felix Hoppe-Seyler le eseesega o taunuuga mataʻutia o le toto e tamaoaiga ma le okesene i lalo o le malamalama.
O suʻesuʻega a George Gabriel Stokes ma Felix Hoppe-Seyler i le 1864 na maua ai faʻamaoniga faʻapitoa o le hemoglobin o loʻo fusifusia i le okesene.Sa latou matauina:
O le toto e maua i le okesene (oxygenated hemoglobin) e foliga mai e mumu sesega i lalo o le malamalama, ae o le toto e le okesene (unoxygenated hemoglobin) e foliga mai i le lanu viole-mumu.Ole fa'ata'ita'iga lava lea ole toto o le a suia le lanu pe a fa'aalia ile fa'aogaina ole okesene eseese.O le toto e maua i le okesene e foliga mai mūmū sesega, a'o le toto e vaivai le okesene e aliali mai i le lanu viole-mumu.O lenei suiga lanu e mafua ona o suiga i uiga faʻafefeteina o le hemoglobin molela pe a tuʻufaʻatasia pe vavae ese mai le okesene.O lenei su'esu'ega o lo'o tu'uina atu ai fa'amaoniga tu'usa'o fa'apitoa mo le gaioiina o le toto e ave ai le okesene ma fa'ata'atia ai le fa'avae fa'asaienisi mo le tu'ufa'atasiga o le hemoglobin ma le okesene.
George Gabriel Stokes
Ae i le taimi na faia ai e Stokes ma Hope-Taylor a latou suʻesuʻega, naʻo le pau lava le auala e fua ai le maualuga o le okesene o le toto o le tagata maʻi o le ave lea o se faʻataʻitaʻiga toto ma suʻesuʻeina.O lenei metotia e tiga, osofaʻi, ma telegese e tuʻuina atu i fomaʻi se taimi e faʻatino ai faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu.Ma so'o se fa'alavelave fa'alavelave po'o se fa'alavelave e mafai ona mafua ai fa'ama'i, aemaise lava i taimi e tipi ai le pa'u po'o tu'i nila.O lenei fa'ama'i e mafai ona tupu i le lotoifale pe sosolo ma avea ma fa'ama'i pipisi.o lea e tau atu ai i le soifua maloloina
togafitiga faalavelave.
图片4
I le 1935, na faia ai e le fomaʻi Siamani o Karl Matthes se oximeter e faʻamalamalamaina ai le toto o loʻo faʻapipiʻiina i taliga e lua umi galu.
Na faia e le fomaʻi Siamani o Karl Matthes se masini i le 1935 e pipii i le taliga taliga o se maʻi ma faigofie ona susulu atu i le toto o le tagata maʻi.I le taimi muamua, e lua lanu o le malamalama, lanumeamata ma le mumu, na faʻaaogaina e iloa ai le i ai o le hemoglobin okesene, ae o ia masini e atamai fou, ae faʻatapulaʻaina le faʻaogaina ona e faigata ona faʻavasega ma naʻo le tuʻuina atu o tulaga saturation nai lo le faʻataunuʻuina o taunuuga.
Oximeter toto taliga lua fa'amalamalamaga ole umi ole galu
Na faia e le tagata su'esu'e ma le physiologist Glenn Millikan le oximeter feavea'i muamua i le 1940s
O le tagata su'esu'e Amerika ma le tagata su'esu'e o le physiologist o Glenn Millikan na ia fausia se ulu na ta'ua o le oximeter feavea'i muamua.Na ia faia foi le faaupuga "oximetry."
O le masini na faia e faʻafetaui ai le manaʻoga mo se masini faʻaoga mo pailate o le Taua Lona Lua a le Lalolagi o nisi taimi e lele i luga o le okesene-laina maualuga.Millikan's ear oximeters e fa'aaoga muamua i vaalele a le militeri.
oximeter feaveai
1948–1949: Ua faaleleia e Earl Wood le oximeter a Millikan
O le isi mea na lē amanaʻia e Millikan i lana masini, o le manaʻomia lea o le fausiaina o se aofaʻiga tele o le toto i le taliga.
O le foma'i o le Mayo Clinic o Earl Wood na fausia se masini oximetry e fa'aogaina ai le mamafa o le ea e fa'amalosi atili ai le toto i totonu o le taliga, ma maua ai le faitau sa'o ma fa'atuatuaina i le taimi moni.O lenei ulu o se vaega o le Wood ear oximeter system na faasalalauina i le 1960s.
masini e fua ai le okesene toto
1964: Na faia e Robert Shaw le uluaʻi suʻesuʻeina taliga oximeter
Robert Shaw, o se fomai tipitipi i San Francisco, na taumafai e faaopoopo nisi galu umi o le malamalama i le oximeter, faaleleia atili i le auala muamua e iloa ai Matisse o le faaaogaina o galu e lua o le malamalama.
O le masini a Shaw e aofia ai le valu galu o le malamalama, lea e faʻaopoopo atili ai faʻamatalaga i le oximeter e faʻatatau ai le maualuga o le toto okesene.O lenei masini ua ta'ua o le muamua faitau atoatoa taliga oximeter.
Oximeter taliga Faitau atoatoa
1970: Ua faalauiloa e Hewlett-Packard le uluai oximeter faapisinisi
O le oximeter a Shaw sa manatu e taugata, lapoa, ma e tatau ona uili mai lea potu i lea potu i le falemai.Ae ui i lea, o loʻo faʻaalia ai o mataupu faavae o le pulse oximetry ua lava le malamalama e faʻatau atu i pusa faʻatau.
Na fa'atauina e Hewlett-Packard le valu-umi peau taliga oximeter i le 1970s ma fa'aauauina le ofoina atu o pulu oximeters.
Ua fa'alauiloa muamua e HP le oximeter fa'apisinisi
1972-1974: Fausia e Takuo Aoyagi le mataupu faavae fou o le oximeter pulse
A o suʻesuʻeina auala e faʻaleleia ai se masini e fua ai le tafe toto, na tautevateva e le inisinia Iapani Takuo Aoyagi se mea na maua e iai sona aafiaga taua mo se isi faʻafitauli: pulse oximetry.Na ia iloaina o le maualuga o le okesene i le toto toto e mafai foi ona fuaina i le saoasaoa o le fatu.
Takuo Aoyagi
Na faailoa atu e Takuo Aoyagi lenei mataupu faavae i lona pule o Nihon Kohden, o le na mulimuli ane atiina ae le oximeter OLV-5100.Fa'ailoa mai i le 1975, o le masini ua ta'ua o le oximeter taliga muamua a le lalolagi e fa'avae i luga o le mataupu Aoyagi o le pulse oximetry.O le masini e le o se manuia faapisinisi ma sa le amanaiaina ona malamalamaaga mo sina taimi.O le tagata su'esu'e Iapani Takuo Aoyagi e ta'uta'ua mo le tu'ufa'atasia o le "pulse" i totonu o le pulse oximetry e ala i le fa'aogaina o le galu e fa'atupu e alatoto e fua ma fa'atatau le SpO2.Na ia lipotia muamua le galuega a lana 'au i le 1974. Ua taʻua foʻi o ia o le na faia le fatu oximeter faʻaonaponei.
Aoyagi mataupu faavae
I le 1977, na fanau mai ai le uluai tamatamailima pulse oximeter OXIMET Met 1471.
Mulimuli ane, na folasia e Masaichiro Konishi ma Akio Yamanishi o Minolta se manatu faapena.I le 1977, na faʻalauiloa ai e Minolta le muamua o le tamatamai lima o le pulse oximeter, le OXIMET Met 1471, lea na amata faʻavaeina se auala fou e fua ai le pulse oximetry i tamatamai lima.
Atina'e e le fa'asa'o fa'aauau le mata'ituina o tekonolosi
E oo atu i le 1987, na sili ona lauiloa Aoyagi o le na faia le oximeter pulse o aso nei.E talitonu Aoyagi i le "atinaʻeina o tekinolosi mataʻituina faʻaauau" mo le mataʻituina o maʻi.O le pulse oximeters fa'aonaponei o lo'o tu'ufa'atasia ai lenei ta'iala, ma o masini i aso nei e vave ma leai se tiga mo tagata mama'i.
1983 Nellcor's first pulse oximeter
I le 1981, na fausia ai e William New ma ana paaga se toʻalua se kamupani fou e taʻua o Nellcor.Na latou fa'amatu'u atu la latou ulua'i oximeter i le 1983 ua ta'ua o le Nellcor N-100.Nellcor ua fa'aogaina le alualu i luma i tekinolosi semiconductor e fa'atau ai fa'ameamea tutusa tamatamai lima.E le gata o le N-100 e sa'o ma e faigofie ona feavea'i, ae o lo'o aofia ai fo'i ni foliga fou i le pulse oximetry technology, aemaise o se fa'aaliga fa'alogo e atagia ai le fua o le fatu ma le SpO2.
Nellcor N-100
Fa'aonaponei fa'aonaponei fa'aitiitiga tamatamai lima pulusi oximeter
Pulse oximeters ua fetaui lelei i le tele o faʻalavelave e ono tulaʻi mai pe a taumafai e fua le maualuga o le toto okesene o le tagata maʻi.Latou te manuia tele mai le faʻaitiitia o le lapopoa o komipiuta komipiuta, e mafai ai ona latou suʻesuʻeina le ata malamalama ma faʻamaumauga o fatu fatu na maua i afifi laiti.O fa'asologa fa'atekinolosi e maua ai fo'i e inisinia fa'afoma'i le avanoa e fai ai ni fetuutuuna'iga ma fa'aleleia atili e fa'aleleia atili ai le sa'o o faitauga o le pulse oximeter.
Fa'aonaponei fa'aonaponei fa'aitiitiga fa'aautu tamatamai lima pulusi oximeter
Fa'ai'uga
O le soifua maloloina o le tamaoaiga muamua lea i le olaga, ma o le pulse oximeter o le tausi soifua maloloina o loʻo siomia oe.Filifili la matou pulse oximeter ma tuu le soifua maloloina i ou tamatamailima!Ia tatou gauai atu i le mataituina o le okesene toto ma puipuia le soifua maloloina o tatou ma o tatou aiga!


Taimi meli: Me-13-2024